פסיכומטרי



הסברים ותרגול
 




 

עולם (מושלם?) בלי מבחן פסיכומטרי


מאת: אלעד שווייצר

ההיסטוריה של הפסיכומטרי

פרק א - עולם (מושלם?) בלי מבחן פסיכומטרי

להתקבל ללימודים בלי פסיכומטרי
פעם, לא היה מבחן פסיכומטרי. על-מנת להתקבל ללימודים לתואר ראשון, לא היה צריך להיבחן בשום מבחן. היו כמובן את הבגרויות, אך מעבר לזה - שום דבר. לא היו אז ספרי פסיכומטרי עבי כרס מלאים באנלוגיות, שאלות היגיון על שקרנים, גיאומטריה, אלגברה או קטעים משעממים באנגלית. פשוט נרשמים לאוניברסיטה, וזהו. אתם קולטים?

נכון, ברגע הראשון זה נשמע כמו פנטזיה, אבל ביננו, לא באמת הייתם רוצים לחיות אז - בלי פייסבוק, בלי אינטרנט, בלי טלפון נייד... אפילו ערוץ 2 עדיין לא היה קיים. אתם זוכרים את הזמנים שכדי לכתוב למישהו ממש היה צריך לקחת דף ועט, ואחר כך עוד לשים במעטפה, ללקק בול וללכת לדואר כדי לשלוח אותו? חוץ מזה, צביקה פיק היה ממש in והשמיעו אותו כל הזמן ברדיו - מתחילים לקלוט את התמונה?

המרכז הארצי לבחינות והערכה
מכיוון שהביקוש להשכלה גבוהה החל לעלות במעט על ההיצע של המקומות באוניברסיטאות, אי-אפשר היה לקבל את כולם לתואר ראשון (עדיין לא ממש היו מכללות אז). לכן, ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) החליט להקים גוף שיערוך מבחן מיון למועמדים ועל בסיסו יחליטו מי יכנס לאוניברסיטה ומי לא. הגוף שהוקם נקרא "המרכז הארצי לבחינות והערכה" שהחל שוקד על פיתוח מבחן שבעזרתו ניתן יהיה למיין את כל המועמדים לתואר ראשון.

כיום, המרכז הארצי לבחינות והערכה אמון על מבחני מיון רבים, בין השאר מבחן אמי"ר (מבחן קביעת רמה באנגלית, מבחן ממ"י (מבחן מיון במתמטיקה), מבחן מימ"ד (מבחן מיון למועמדים למכינות קדם-אקדמיות (מבחן יע"ל (מבחן ידע בעברית לאלו שניגשים אל מבחן פסיכומטרי בשפה שאינה עברית ולמבחן פסיכומטרי משולב באנגלית), מבחן מסו"ק (מבחן סינון וקבלה לאחיות) ועוד. המרכז הארצי מעביר הרצאות ומלמד גופים אחרים כיצד יש לכתוב מבחנים וכיצד לבצע הערכות שונות כמו למשל הערכות של עובדים.

בקיצור, המרכז הארצי הוא רב פעלים, אך אותנו מעניין בעיקר דבר אחד שהוא עושה - מבחן פסיכומטרי.


פרק ב - הכנה לפסיכומטרי - מה פתאום?

 

  Copyright © 2007 Psycho.co.il All rights reserved.