פסיכומטרי



הסברים ותרגול
 




 

להתכונן לפני מבחן פסיכומטרי? מה פתאום!


מאת: אלעד שווייצר

ההיסטוריה של הפסיכומטרי

פרק ב - להתכונן לפני מבחן פסיכומטרי? מה פתאום!

הפסיכומטרי - מבחן שאי-אפשר להתכונן אליו
כאשר החלו להשתמש במבחן פסיכומטרי ככלי למיון מועמדים להשכלה גבוהה, המרכז הארצי לבחינות והערכה טען כי זה מבחן שאי-אפשר (ולא צריך) להתכונן אליו. המטרה היתה ליצור מבחן מיון כזה, שיתן הזדמנות שווה לכל האנשים, ללא קשר לרקע החברתי שלהם ולמצבם הכלכלי.

בשנים הראשונות של הבחינה הפסיכומטרית לא היתה כל דרך להתכונן אליו - אנשים ניגשו לבחינה בלי לפתור ולו תרגיל אחד לפני כן. לא היו שום ספרי פסיכומטרי או כל מקור אחר עם תרגול פסיכומטרי כלשהו. תשאלו את ההורים שלכם איך התכוננו אז לקראת מבחן פסיכומטרי - לא התכוננו. האמת, זה היה דור אחר. בבתי ספר תיכון באמת לימדו מתמטיקה, אנשים ידעו את לוח הכפל בעל פה (בכריכה האחורית של כל מחברת חשבון היה לוח הכפל - איך אפשר היה לא לדעת בעל פה), אוצר המילים שלהם היה נרחב הרבה יותר. כל תלמיד פסיכומטרי נתקל בזה - ההורים שלו יודעים כמעט את כל המילון בלי לעבור עליו אפילו פעם אחת (הם באמת דיברו ככה פעם...). בקיצור, זו היתה תקופה אחרת, ומעבר לרמה של הנבחנים אז, גם הביקוש ללימודים גבוהים ולתואר ראשון היה נמוך הרבה יותר, ולכן התחרות על המקומות באוניברסיטאות היתה נמוכה יותר.

מבחן פסיכומטרי - מעצים את הפערים החברתיים
אולם, למרות ההצהרות של המרכז הארצי לבחינות והערכה, המבחן הפסיכומטרי לא באמת נתן הזדמנות שווה לכל השכבות ולכל הרקעים השונים של הנבחנים. בזמנו, המבחן הפסיכומטרי היה מורכב בחלקו משאלות שמזכירות מאוד את השאלות במבחנים הפסיכוטכניים ומבחני איי קיו* - שאלות של סדרות של מספרים, שאלות של חוקיות של צורות ושאלות ידע כללי, הידועות כמוטות חברתית. שאלות ידע הכללי מייצגות מן הסתם את הידע הכללי של האדם שכותב אותם, וכך גם את תרבותו ורקעו החברתי. בשאלות אלו לא היו שאלות כמו "מה היה שם אלבומה הראשון של אום כולתום?" אך בהחלט ניתן היה להיתקל בשאלה כמו "איזו מהאופרות הבאות כתב מוצארט?". ברור כי היתה כאן הטיה לטובת אלה הבאים מרקע תרבותי אשכנזי יותר, ועצם הכללת שאלות אלו בתוך מבחן פסיכומטרי רק הגדיל את הפערים החברתיים במקום לצמצם אותם ולתת הזדמנות שווה לנבחנים בני עדות המזרח.

* מבחני איי קיו בודקים את רמת האינטליגנציה, בניגוד למבחן פסיכומטרי שאמור היה לבחון את הסיכוי להצליח בלימודי תואר ראשון או תואר שני של אוניברסיטה או של מכללה.


פרק ג - לימוד עצמי עם ספרי פסיכומטרי

 

  Copyright © 2007 Psycho.co.il All rights reserved.