פסיכומטרי



הסברים ותרגול
 




 

ציון פסיכומטרי יחסי


מאת: אלעד שווייצר

ההיסטוריה של הפסיכומטרי

פרק ה - ציון פסיכומטרי יחסי

ציון פסיכומטרי יחסי - הגורם המפתיע
לאחר מספר שנים של שיווק והטמעה של הרעיון החדש, הוא אכן חלחל לתודעה, והנבחנים החלו להעדיף קורס פסיכומטרי על פני ציון פסיכומטרי יחסי. אחד הגורמים שהשפיעו בצורה הרבה ביותר היה דווקא משהו שלא נאמר מפורשות, והופיע בעיקר בין השורות ועבר מפה לאוזן - יחסיות הציון הפסיכומטרי.

ציון פסיכומטרי - ציון יחסי
ציון פסיכומטרי הינו ציון יחסי, בניגוד לציון הבגרות שהינו ציון מוחלט. הכוונה בציון יחסי הוא שהציון נקבע ביחס לשאר הנבחנים, ולא רק על-פי מספר התשובות הנכונות. במבחן בגרות, לכל שאלה יש ניקוד מסוים, ונבחנים שעונים מספר זהה של תשובות נכונות במועדי בחינה שונים יקבלו את אותו ציון בדיוק. במבחן הפסיכומטרי, ייתכן ויהיו מספר נבחנים שנבחנו במועדים שונים וענו מספר זהה של תשובות נכונות, אך בפועל הם יקבלו ציון פסיכומטרי שונה זה מזה.

הרעיון העומד מאחורי ציון פסיכומטרי יחסי הוא לנטרל השפעות של הבדלי רמה של מבחנים במועדים שונים. למשל, אם היה מבחן קשה במועד מסוים, הציון של כל הנבחנים יועלה מעט, וזאת בכדי שהנבחנים באותו מועד לא יופלו לרעה לעומת נבחנים ממועדים אחרים. שיטה זו גורמת לכך שהציון של נבחן מסוים לא תלוי רק בהצלחה שלו, אלא גם בהצלחה של נבחנים אחרים. ככל שהוא יצליח יותר לעומת נבחנים אחרים, כך יקבל ציון פסיכומטרי גבוה יותר.

קורס פסיכומטרי נותן לך יתרון
היי-קיו וקידום פסיכומטרי ניצלו נקודה זו בכדי לשווק קורסי פסיכומטרי - אם הציון הוא יחסי לנבחנים אחרים, הרי ברור שכל נבחן היה רוצה להצליח יותר מנבחנים אחרים, ומה יותר טוב מאשר לעשות קורס פסיכומטרי כאשר נבחנים אחרים לא עושים? כך הפך קורס פסיכומטרי ל״חובה״ עבור הנבחנים - הנבחנים לא יכולים היו להרשות לעצמם שלא להרשם אל קורס פסיכומטרי כאשר אחרים כן נרשמו, שכן ההצלחה של הנבחנים שעשו קורס פסיכומטרי משפיעה גם על אלה שלא עשו קורס פסיכומטרי.

יחסיות הציון הפסיכומטרי, שבמקור נועדה לנטרל הטיות של רמת הקושי של מבחני פסיכומטרי שונים במועדים שונים, הפכה לכלי השיווק מספר אחד של מכוני פסיכומטרי בעבר, וגם כיום.


פרק ו - קורסי פסיכומטרי חדשים

 

  Copyright © 2007 Psycho.co.il All rights reserved.