אני אתחיל מסיפור אישי:
אני מכיר בחור שקיבל 800 בפסיכומטרי, כשגיליתי את זה שאלתי אותו כמה זמן הוא למד לבחינה, תשובתו היתה ... כשבוע!
מהיכרות אישית עם אותו אדם, אני יכול לגלות לכם את הסוד לקבלת 800 בספיכומטרי מבלי להתכונן אליו:
א. לקרוא ספרים (ספרים חכמים, שרובנו שומעים עליהם בשיעורי ספרות).
ב. לאהוב מתמטיקה.
ג. לדעת אנגלית.
ועיקר הסוד לקבלת 800 - לעשות את שלושתם מגיל אפס!
כיוון שרובנו לא קוראים את דוסטויבסקי בגיל 13, אז כדאי להתרגל לעובדה שנתקשה קצת לקבל 800. אך עדיין, אל יאוש, יש הרבה מה לעשות בנידון:
1. עובדה ידועה - לשנן מילים לא ידועות. אם יש לכם הרבה זמן (כמה שנים) הדרך היותר טובה וכיפית היא לקרוא לספרים, כל השאר - יושבים עם כרטיסיות ומשננים!
2. לנסות ליהנות ממתמטיקה - אני יודע שזה לא כיף גדול לגזור פונקציה, או לפתור שלוש משוואות בשלושה נעלמים, אך אפשר להפוך אפילו מתמטיקה לכיפית: תנסו לפתור תשבצי סודוקו, חידות היגיון (לא מסובכות מדי), ותנסו להתרכז בתחושת הסיפוק שאתם מקבלים כשאתם סוף-סוף פותרים (לבד) בעיה שישבתם עליה שעה...
3. אנו חיים בעולם מערבי, והעולם סביבנו מלא אנגלית. רמת האנגלית בפסיכומטרי היא די בינונית (כמו של ילד אמריקאי בגיל 12) כך שרוב האנשים או שיודעים אנגלית ברמה של פסיכומטרי ולא צריכים ללמוד עוד, או שלא יודעים אנגלית (כמעט) כלל, וצריכים ללמוד מאפס שפה חדשה. ישנם כמה שיטות לשפר את רמת האנגלית, אך כולן צריכות זמן, כך שאם אתם נמנאים עם הקטגוריה השניה לצערי אין לי הרבה עצות בשבילכם...
באופן כללי, לשיפור האנגלית ניתן:
א. לראות סרטים\טלויזיה עם כתוביות, לקרוא את הכתוביות ולנסות לנחש מה השחקן יגיד (באנגלית).
ב. לראות סרטים\טלויזיה עם כתוביות, לנסות להקשיב לשחקנים ולהשוות את מה שהבנתם עם מה שרשום בכתוביות.
ג. לראות סרטים\טלויזיה עם כתוביות, לנסות להקשיב לשחקנים ורק מילים שלא הבנתם לבדוק בכתוביות.
ד. לשחק במשחקי מחשב באנגלית שדורשים קריאה (הרפתקאות למיניהם) - גם כיף וגם לומדים .אנגלית. (לא מומלץ משחקים עם דיבור בלבד - מתרכזים יותר מדי במשחק ופחות מדי בתוכן שבאנגלית - משחקי פעולה למיניהם).
ה. לקרוא ספרים באנגלית - הסוד הוא כל פעם לקחת ספר טיפה מעל לרמה שלך. (טוב למי שמבלה הרבה זמן באוטובוסים).
ו. למי שיודע מילים אבל לא את האיות שלהם - לקרוא ספרים או לראות די.וי.די עם כתוביות באנגלית.
ז. למי שנוהג, ועדיין רוצה לנצל את הזמן ללימוד אנגלית, יש דרך שעובדת (מניסיון אישי) - יש דבר שנקרא audiobooks, אלה הם ספרים מוקראים. בארץ הם לא פופולרים במיוחד, אך באינטרנט אפשר למצוא מאות ספרים מוקראים באנגלית. פשוט תבחרו את הסופר האהוב עליכם ותקשיבו לסיפור.
ח. לעשירים בינינו - לגור כמה חודשים באנגליה\אוסטרליה\קנדה או ארה"ב
לגבי קורסי הכנה למיניהם, אלה אם כן אתם כמו חברי שסיפרתי עליו בתחילת התגובה, אני ממליץ לכל מי שלא עשה קורס, לעשות!
קשה מאוד להגיד איזה חברה מלמדת יותר טוב ואיזו פחות טוב, כדי להשוות ביניהם צריך לעבור את כל הקורסים, ולא נראה לי שיש מישו שעשה זאת.
אני אישית למדתי ביואל גבע, ואני יודע שהם "גונבים" את המורים הטובים מבתי ספר אחרים, אז אני די סומך עליהם. שמעתי גם שקידום אישי נחשבת תוכנית מאוד טובה. ככלל אצבע מה שיותר יקר בד"כ יהיה יותר טוב.
צריך לדעת שהרבה גם תלוי במדריך שקיבלתם - המדריך שהיה לי היה מעולה, אבל כשהוא היה חולה והגיע מורה מחליף לאחד השיעורים, חצי מהכיתה לא הבינה כלום, אני כמעט נרדמתי בשיעור וכשהמדריך שלנו "חזר לסורו" - הוא היה צריך ללמד אותנו שוב את אותו החומר.
בואפן כללי על החיים:
כמובן שכל אחד מאיתנו היה רוצה להיות עו"ד שסיים את האוניברסיטה העברית או מהנדס אלקטרוניקה מהטכניון, אבל לצערי מי שיגיע להנדסת אלקטרוניקה בטכניון כנראה השתתף בתחרות בינלאומית לרובוטיקה בכיתה י"א, ואביו של מי שלומד משפטים באוניברסיטה העברית הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין.
כך שאין צורך להתבאס אם ממוצע הבגריות שלכם קצת נמוך, או שלא קיבלתם בפסיכומטרי את הציון שרציתם. כמובן - השתדלו כמיטב יכולתכם ותוציאו את המקסימום שאתם יכולים.
אך אם אחרי שניסיתם חסרות לכם כמה (מאות) נקודות בפסיכומטרי, אל תנסו לגשת 5 פעמים למבחן בתקווה לשפר ב-20 נקודות כל פעם (שמעתי גם על אנשים כאלה). תזכרו שחוץ מהאוניברסיטה שרציתם יש עוד 7 אוניברסיטאות אחרות בארץ, ומעל ל-50 מכללות. זה יהיה ניצול יותר טוב של הזמן והכסף שלכם - להתחיל את הלימודים שנה קודם במוסד קצת פחות נחשב.
ולמי שהציונים מתאימים רק למכללה ועדיין מרגיש שהוא מסוגל ללמוד באוניברסיטה - יש את האוניברסיטה הפתוחה (אזהרה: קשה מאוד ללמוד באוניברסיטה הפתוחה).
לסיכום, קצת עלי - אני סטודנט שנה א' באוניברסיטת תל אביב
אחרי הקורס של יואל גבע קיבלתי 771 בפסיכומטרי (אבלי אני לא דוגמא טובה, ידעתי אנגלית ברמה גבוהה בהרבה מהדרוש עוד לפני שהתחלתי להתכונן, ואני טוב במתמטיקה).