פסיכומטרי



הסברים ותרגול






 




 

מועדי פסיכומטרי



בכל שנה ישנם 5 מועדי פסיכומטרי - פברואר, אפריל, יולי, אוקטובר ודצמבר. התאריך המדויק בכל אחד מהמועדים משתנה ונקבע בהתאם לתאריכי החגים. הסיבה לכך היא שהמבחן הפסיכומטרי נערך באוניברסיטאות, ואי אפשר לערוך את המבחן כשיש לימודים, לכן, המבחן נערך בזמן חופשות של הסטודנטים.

מועדי פסיכומטרי:

מועד פברואר - זהו מועד הפסיכומטרי הקטן ביותר (קצת יותר מ-10% מהנבחנים). הסיבה שמועד זה הוא הקטן ביותר היא שבפברואר לא מתקיימת בחינה פסיכומטרית בשפה הערבית, אלא רק בעברית ובשפות נוספות (מבחן משולב באנגלית, רוסית וצרפתית), אשר מהוות חלק קטן מהנבחנים ביחס לדוברי השפה הערבית.


מועד אפריל - זהו המועד האחרון לרישום לאוניברסיטאות, וזהו גם מועד הפסיכומטרי הגדול ביותר (כ-30% מהנבחנים). במועד זה מתקיימות בחינות פסיכומטריות בשפות עברית וערבית בלבד. מתוך דוברי עברית, כ-25% נבחנים במועד זה, ומתוך דוברי ערבית כ-40% נבחנים במועד זה!
לעיתים מועד אפריל נופל על תחילת חודש מרץ, מכיוון שמועדי הבחינה נקבעים על פי לוח השנה העברי - כאשר הסטודנטים בחופש והכיתות באוניברסיטאות פנויות לקיים בהן את הבחינה.

מועד יולי - מועד יולי הוא מועד הרישום למכללות. לאחר שהאוניברסיטאות החליטו את מי לקבל ללימודים ואת מי לא (לאחר קבלת ציוני הפסיכומטרי ממועד אפריל), כל מי שלא התקבל ללימודים באוניברסיטה יכול להחליט לנסות שוב בהמשך (ולהפסיד שנת לימודים), או להירשם ללימוד תואר ראשון במכללות. מועד יולי הוא קטן יחסית, וניגשים אליו כ-15% מהנבחנים בלבד. במועד יולי מתקיימת בחינה פסיכומטרית בכל השפות - עברית, ערבית, רוסית, אנגלית (מבחן משולב),, צרפתית וספרדית.

מועד אוקטובר - מועד אוקטובר מעט יותר גדול ממועד יולי (ממש בקצת...). במועד זה נבחנים כמעט כל תלמידי התיכון אשר מעוניינים ללכת לעתודה צבאית, ועשו קורס במהלך החופש הגדול בין כיתה י"א לכיתה י"ב. קורס פסיכומטרי בתיכון מתקיים במהלך החלק השני של החופש הגדול (בחודש אוגוסט) במתכונת מצומצמת ודחוסה (3 שעורים בשבוע), ולאחר תחילת שנת הלימודים יורד מעט הלחץ עד הבחינה בסוף ספטמבר / תחילת אוקטובר.
לעיתים מועד אוקטובר נופל על סוף חודש ספטמבר, מאותה סיבה שציינו קודם לכן, במועד אפריל.

מועד דצמבר - מועד דצמבר הוא מועד גדול יחסית (כ-25% מהנבחנים), והוא נעשה כזה בשנים האחרונות, לאחר שפרק הזמן המינימלי בין מבחן למבחן קוצר מ-6 חודשים ל-4 חודשים. בעבר, נבחן היה צריך להמתין 2 מועד פסיכומטרי עד שיוכל לגשת למבחן שוב, אולם לפני מספר שנים פרק זמן זה קוצר למועד אחד, וכעת מותר לגשת מועד כן - מועד לא. מכיוון שמועד אפריל הוא המועד האחרון לרישום לאוניברסיטאות, ישנם לא מעט נבחנים שמעדיפים לעשות את מועד דצמבר כדי "להשתפשף", ואם ציון הפסיכומטרי שיקבלו לא יספיק להם לקבלה ללימודים, עדיין יוכלו לשפר במועד אפריל (לאחר שדילגו על מועד פברואר).


בואו נפריך קצת שמועות...


1. יש מועדים יותר כדאי לגשת בהם -
למרות השמועות הרבות, אין חשיבות באיזה מועד פסיכומטרי החלטתם להיבחן. זה נכון במועדי פסיכומטרי שונים יש ציוני פסיכומטרי שונים, אך עובדה זו לא תשפיע על ציון הפסיכומטרי שלכם. הציון שלכם כלל לא מושפע ממועד הפסיכומטרי שבו אתם רוצים לגשת וגם לא משאר הנבחנים שנבחנים איתכם באותו מועד. אמנם הציון הפסיכומטרי הוא ציון יחסי, אך בניגוד למה שנהוג לחשוב, הוא יחסי לנבחנים משנים קודמות ולא לאלה שנבחנים אתכם באותו מועד.


2. יש מועדי פסיכומטרי שמקבלים בהם ציונים גבוהים יותר
במקרה הזו, לא מדובר בשמועה, אלא בעובדה שאף מפורסמת בסטטיסטיקות של המרכז הארצי לבחינות והערכה. אבל, חשוב להבין שהעובדה שיש מועדים בהם הציון הממוצע גבוה יותר, לא אומרת שאתם תקבלו ציון גבוה יותר.

נסו לחשוב רגע - באיזה מועד הייתם מעדיפים להיבחן, במועד שבו הממוצע גבוה יותר או נמוך יותר?
אם זה מועד שבו הממוצע גבוה יותר, אולי גם אתם תקבלו ציון גבוה יותר.
מצד שני, אם הממוצע גבוה, זאת אומרת שזה מועד של נבחנים ״חכמים״, ומכיוון שהציון יחסי אז אתם תקבלו ציון פסיכומטרי נמוך יותר...

ונחזור לנושא - יש רק סיבה אחת להבדלים בציוני הפסיכומטרי במועדים השונים, והיא הרמה של התלמידים. במועד שבו הנבחנים ״חזקים״ יותר, הציון גבוה יותר. השאלה שצריך לשאול היא: מדוע יש הבדל ברמת הנבחנים במועדי פסיכומטרי שונים? לשאלה זו יש מספר תשובות.

רמת נבחני הפסיכומטרי
ראשית, יש הבדל ברמת הנבחנים מכיוון שיש הבדל בסוג הנבחנים שניגשים למועדים שונים. למשל, למועד פברואר ואפריל ניגשים הרבה תלמידי תיכון שמעוניינים ללכת לעתודה צבאית, ובדרך-כלל מדובר בתלמידים חזקים יותר. מועד אפריל למשל הוא המועד האחרון לרישום לאוניברסיטאות, ולכן ניגשים אליו נבחנים שמעוניינים ללמוד באוניברסיטה, בעוד מועד יולי ומועד אוקטובר הם מועדי הרישום למכללות, והמועמדים ללימודים במכללות הם בדרך-כלל כאלה שלא יכולים להתקבל לאוניברסיטה, ולכן גם בעלי ציוני פסיכומטרי נמוכים יותר.

שפת הבחינה הפסיכומטרית
אחת הסיבות המשפיעות ביותר על ממוצע ציוני הפסיכומטרי במועדים השונים היא שפת הבחינה באותם מועדים. למשל, בשנת 2009 הממוצע של הנבחנים בעברית היה 564, הממוצע בערבית היה 456 וברוסית 494. במועד פברואר מתקיימת בחינה רק בעברית, בעוד שבמועד אפריל הבחינה הפסיכומטרית מתקיימת גם בערבית וברוסית. ברור שממוצע הציונים בערבית וברוסית מוריד את הממוצע הכללי במועד אפריל. נראה זו בטבלה הבאה:

עברית כללי
פברואר 577 577
אפריל 573 528

במועד פברואר הציון הממוצע בעברית והציון הממוצע הכללי זהים - 577, מכיוון שבמועד פברואר נבחנו רק בעברית.
ניתן לראות כי ציון הפסיכומטרי הממוצע במועד אפריל נמוך משמעותית מהציון במועד פברואר, למרות שהציון הממוצע בעברית בשני מועדים אלה מאוד דומה (הפרש של 4 נקודות בלבד). ההבדל הזה נובע מהעובדה שבמועד אפריל מתקיימת הבחינה גם בערבית וברוסית, ונבחנים אלה הם שמורידים את הממוצע. המשמעות היא שלנבחנים דוברי עברית, אין הבדל בין מועד פברואר ומועד אפריל, למרות שבציון הפסיכומטרי הכללי (בכל השפות) יש הבדל גדול.





קצת סטטיסטיקה:

התפלגות נבחנים לפי מועדים - עברית (2011)

מועד פברואר - 15%
מועד אפריל - 26%
מועד יולי - 16%
מועד אוקטובר - 21%
מועד דצמבר - 21%


התפלגות נבחנים לפי מועדים - ערבית (2011)

מועד פברואר - לא מתקיימת בחינה בשפה הערבית
מועד אפריל - 41%
מועד יולי - 9%
מועד אוקטובר - 12%
מועד דצמבר - 38%


קצת סטטיסטיקה:

התפלגות נבחנים לפי מועדים - כל השפות (2011)

מועד פברואר - 12%
מועד אפריל - 30%%
מועד יולי - 15%
מועד אוקטובר - 17%
מועד דצמבר - 26%
הבחינה הפסיכומטרית
על הבחינה הציון הפסיכומטרי מועדי פסיכומטרי נהלים ורישום התאמות בבחינה


מחפש ספרי פסיכומטרי ללימוד עצמי או תרגול נוסף? לחץ כאן.

מתי אפשר להבחן?

תאריך הבחינה עד מתי אפשר להרשם? שפות
16,17/09/2013 07/08/2013 עברית,ערבית
29/11/2013, 01/12/2013 16/10/2013 עברית, ערבית
03/02/2014 30/12/2013 עברית,משולב/אנגלית,רוסית,צרפתית
10,13/04/2014 26/02/2014 עברית, ערבית
03,04/07/2014 21/05/2014 עברית,משולב/אנגלית,ערבית,רוסית,צרפתית,ספרדית
06,07/10/2014 27/08/2014 עברית, ערבית
19,21/12/2014 05/11/2014 עברית, ערבית

 
* טופסי ההרשמה לכל מועד צריכים להגיע למרכז עד תאריך סיום ההרשמה. טופס שיגיע לאחר סיום ההרשמה יועבר למועד הבא.
זכרו כי המשלוח בדואר יכול לקחת כמה ימים, לכן אל תחכו לרגע האחרון.
גם אם אינכם בטוחים שאתם רוצים לגשת במועד הקרוב, כדאי להירשם בכל זאת. אם תחפצו בכך, תוכלו לדחות את הבחינה בהמשך, אפילו בבוקר הבחינה.
 
בכל מוסד, מועד הבחינה האחרון התקף לקבלה ללימודים משתנה בין מוסד למוסד, ובתוך כל מוסד בין הפקולטות השונות. ודאו כי אתם נבחנים במועד התקף להרשמה ללימודים במוסד בו בחרתם.
 
לרוב, הבחינה במועד אפריל תקפה להרשמה של אותה שנה (תחילת לימודים באוקטובר).
שימו לב כי ההרשמה עצמה למוסד יכולה להיסגר גם קודם (לרוב בפברואר), לכן אל תחכו לקבלת הציון על מנת להירשם. הירשמו בזמן - המוסדות יחכו לציון הפסיכומטרי שלכם, ויודיעו לכם אם התקבלתם ללימודים.

 

  Copyright © 2007 Psycho.co.il All rights reserved.